Kuchnia
Przepisy na ciasta i nie tylko
Drożdżowa babka z czekoladą i kruszonką
SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:
8 g drożdży suchych lub ok. 20 g świeżych
1/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka, ciepłego
3 szklanki mąki tortowej
1 jajko, całe
1 żółtko
115 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
szczypta soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
230 g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki masła lub margaryny, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki tortowej
2 łyżki masła lub margaryny, temp. pokojowa
DODATKOWO:
1 białko do posmarowania
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże suche lub świeże oraz szczyptę cukru. Zostawiamy na 5 min, aż zacznie zmieniać swoja konsystencję i pojawią się pęcherzyki powietrza.
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Jajko i żółtko mieszamy z cukrem i dodajemy do mąki. Następnie dodajemy sól, zaczyn drożdżowy i mieszamy. Wyrabiamy przez chwilę. Następnie dodajemy pokrojone na kawałki masło i wyrabiamy. Ciasto będzie wyglądać jakby się nie udało, ale nie przerywaj wyrabiania, aż będzie gładkie i jednolite. Zajmie to około 5-10 min. Ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy folią i zostawiamy do podwojenia objętości ok. 1-1,5 godz.
Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki, dodajemy cynamon, cukier oraz masło. Dokładnie mieszamy.
Napuszone ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę. Wałkujemy placek o wym 40×45 cm i grubość ok. 0,3 mm. Rozkładamy równomiernie posiekaną czekoladę, zostawiając 2-3 cm wolnej przestrzeni od krawędzi. Białkiem smarujemy wolne miejsca i zwijamy jak roladę. Następnie zwijamy na pół i zawijamy jeden koniec przez drugi. Na koniec ciasto przekręcamy jeszcze 2-3 razy. Wkładamy do wyłożonej papierem keksówki o wym. 12×24 cm. Przykrywamy folia i zostawiamy na 20-30 min do napuszenia.
Składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i szybko rozcieramy dłońmi, aż powstaną grudki. Przed pieczeniem smarujemy białkiem i obsypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 50 min. Po tym czasie dopiekamy jeszcze przez 10 min w temp. 150 C. Studzimy w formie przez pół godziny, wyciągamy z formy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia (ok. 3 godz). Nie kroimy ciepłego ciasta, ponieważ nie utrzyma wtedy kształtu.
MA==