Sport i fitness

Diet & fit

Pieczone papryki z kaszą jaglaną i szpinakiem

Pieczone papryki z przepysznym nadzieniem z kaszy jaglanej i szpinaku.

Kaszę jaglaną możesz ugotować w mleku – wtedy nabierze ona wyraźnie kremowej konsystencji, ale jeśli wolisz możesz również ugotować ją w wodzie.

Ilość nadzienia przygotowana wg podanych proporcji spokojnie wystarczy do wypełnienia trzech sporych papryk.

Farsz lekko urośnie, więc raczej nie nadziewaj papryk „z górką”.

Nadzienie smakuje tak wyśmienicie, że można je jeść nawet samo, bez papryk – łyżkami ;-)



3 papryki (jedno- lub różnokolorowe)
120 g kaszy jaglanej (Kupiec)
ok. 500 g szpinaku
2 ząbki czosnku
kilka suszonych pomidorów w oliwie
pieprz
ostra i słodka mielona papryka
suszona wędzona papryka (pimenton)
oliwa extra vergine
mleko (opcjonalnie)
świeży rozmaryn

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

2. Ugotuj kaszę w mleku, nieustannie mieszając (ok. 15-18 minut) w proporcji: trzy miarki mleka na miarkę kaszy. Gdy kasza wchłonie płyn, stopniowo dolewaj wody (albo ewentualnie mleka).

3. Podsmaż drobno posiekany czosnek na patelni, następnie dodaj szpinak i podsmażaj mieszając, aż szpinak wyraźnie zmniejszy objętość. Przełóż szpinak do miski, dodaj pokrojone, odsączone z oliwy suszone pomidory oraz ugotowaną kaszę.

4. Dopraw papryką i sporą ilością pieprzu. Dokładnie wymieszaj.

5. Przekrój papryki wzdłuż na pół, usuń gniazda nasienne i w miarę możliwości białe błony z wnętrza papryk.

6. Napełnij papryki nadzieniem i ułóż je w lekko natłuszczonym oliwą naczyniu do zapiekania.

7. Piecz ok. 30 minut.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation