Kuchnia

jedzonko

Oryginalne kanapki - pasta gryczano - pieczarkowa

Składniki:
Kasza gryczana - 50g
Pieczarki - 300 - 400 g
Czosnek - 2 ząbki
Olej rzepakowy - 2 łyżki
Sok z cytryny - łyżka
Przyprawy: sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Pieczarki oraz czosnek kroimy w paski, skrapiamy sokiem z cytryny i podsmażamy na łyżce oleju rzepakowego (nie dłużej jak 5 minut).
Ostudzoną kaszę i pieczarki miksujemy miksujemy blenderem z dodatkiem łyżki oleju rzepakowego - dopraw do smaku.

Wartość porcji pasty pieczarkowej (2 łyżki):
Energia: 76 kcal
Białko: 3,3 g
Tłuszcz: 3,6 g
Węglowodany: 7,6 g
Błonnik pokarmowy: 2 g
Cholesterol: 0 mg


Pasta pieczarkowo - gryczana jest dobrym źródłem:
Składników mineralnych: potasu, żelaza, magnezu, cynku;
Witamin: D, E, B2, PP;
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation