Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasto z czekoladową praliną i malinami

Składniki na foremkę o średnicy 25-27 cm :

na spód:

160 g miękkiego masła

160 g cukru

szczypta soli

3 duże jajka ( najlepiej w temperaturze pokojowej)

30 g kakao

130 g mąki

1 i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

na pralinę czekoladową:

75 g gorzkiej czekolady

75 g mlecznej czekolady

65 g śmietanki kremówki 30 %

+ 250 g malin

+ odrobina cukru pudru do oprószenia

Rada: Proporcje czekolady w pralinie dostosujcie do Waszych upodobań- jeżeli lubicie wytrawny smak czekolady użyjcie 150 g gorzkiej czekolady, jeżeli lubicie słodką, mleczną czekoladę użyjcie 150 g Waszej ulubionej mlecznej czekolady :) Proporcje podane w przepisie są moimi ulubionymi i polecam Wam również wypróbować :)



Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.

W misce umieścić masło z cukrem i szczyptą soli - ucierać na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku cały czas ucierając. Przesiać przez sitko mąkę, kakao i proszek do pieczenia i wsypać do ciasta, miksować aż wszystko ładnie się połączy, na początku na wolnych obrotach miksera, następnie na szybszych.

Wyłożyć na blaszkę wysmarowaną masłem i wyrównać.

Umieścić w rozgrzanym piekarniku i piec około 35-40 minut- drewniany patyczek wbity w ciasto ma być czysty, a ciasto powinno delikatnie odstawać od brzegów foremki.

Lekko przestudzić. Odwrócić na kratkę cukierniczą i tak pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Przygotować pralinę czekoladową Miskę umieścić na garnku z lekko gotująca się wodą, tak by miska nie dotykała bezpośrednio wody, a ogrzewała ją jedynie para. W misce umieścić połamaną czekoladę oraz śmietankę. Tak pozostawić na kilka minut. Gdy czekolada będzie już wyraźnie miękka wymieszać całość rózgą kuchenną. Pralina ma być gładka i jednolita. Wystudzić i wylać na przygotowany spód.

Do tężejącej czekolady „przyklejać” gęsto maliny.

Ciasto umieścić w szczelnym pojemniku i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Przed podaniem można oprószyć ciasto cukrem pudrem.

Ciasto ma najlepszą konsystencję, gdy jest dobrze schłodzone.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation