Kuchnia

Słodkości

Sernik pod kokosową pierzynką

Składniki na spód:

1,5 szklanki mąki pszennej
125 g masła, zimnego
2 żółtka (białka odłożyć na pianę)
1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka wody

Wszystkie składniki szybko zagnieść lub wyrobić w malakserze. Owinąć w folię spożywczą, spłaszczyć, schłodzić przez 30 minut w lodówce.

Formę o wymiarach 30 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170ºC przez około 10 - 12 minut lub dłużej, do zezłocenia.

Składniki na masę serową:

1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego, bez cukru
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
pół szklanki oleju rzepakowego
2 szklanki pełnego mleka
1 jajko
4 żółtka (białka odłożyć na pianę)
aromat waniliowy lub ekstrakt z wanilii (do smaku)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie.

Masę serową wylać na upieczony spód. Będzie bardzo rzadka, ale nie przejmować się tym - tak ma być.

Piec około 45 minut w temperaturze 180ºC. Po tym czasie sernik wyjąć z piekarnika.

Chwilę wcześniej pozostałe białka (w liczbie 6) ubić na sztywno z mniej niż pół szklanki drobnego cukru do wypieków (cukier dodajemy łyżka po łyżce do ubijanych białek!). Dodać 100 g wiórków kokosowych (niekoniecznie), delikatnie wymieszać. Wyłożyć na gorący sernik. Wstawić do piekarnika i piec dodatkowe 15 miut, do zezłocenia pianki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation