Kuchnia
Słodkości
Tarta czekoladowa z panna cottą i malinami
Składniki:
Kruchy spód kakaowy:
• 125 g masła
• 125 g cukru
• 1 łyżka cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu
• 1 jajko
• 200 g mąki
• 35 g kakao
• około 1/4 szklanki mleka
Panna cotta:
• 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
• 1 i 1/2 szklanki mleka
• 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
• 1/3 szklanki cukru
• 1 cukier wanilinowy + opcjonalnie ziarenka z 1/2 laski wanilii
oraz około 500 g malin, cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Masło z cukrem i wanilią umieścić w misce i miksować przez około 3 minuty (nie zmniejszać ilości cukru bo ciasto będzie za gorzkie), dodać jajko i miksować przez 1-2 minuty, następnie dodać przesianą mąkę oraz kakao i krótko zmiksować dodając trochę mleka do połączenia się składników w jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około godzinę do czasu aż ciasto stężeje. W międzyczasie przygotować panna cottę (przepis poniżej).
Tortownicę o średnicy 25 cm posmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ciasto rozwałkować na 4 mm placek pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia dodatkowo podsypanymi mąką. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć tortownicę, dno i 1 cm boków. Z pozostałego ciasta uformować wałeczek o średnicy 4 mm o długości równej obwodowi tortownicy. Wałeczek ułożyć przy brzegu tortownicy dociskając i przycisnąć go do brzegów. Następnie przycisnąć go palcem do ciasta znajdującego się już w formie, tak aby do niego przylgnął.
Ciasto wstawić do lodówki na kilka minut. Spód podziurkować dokładnie widelcem, raz koło razu i wstawić do piekarnika. Piec przez 19 minut i ostudzić.
Panna cotta: żelatynę namoczyć w kilku łyżkach mleka. Do rondelka wlać mleko i śmietankę, dodać cukier i cukier wanilinowy, wymieszać i zagotować. Odstawić z ognia i mieszając całkowicie rozpuścić żelatynę. Szybko ostudzić np. przelać do zimnego naczynia i wstawić je do zimnej wody z lodem, od czasu do czasu zamieszać.
Na ostudzony spód wylać tężejącą panna cottę. Wstawić do lodówki do stężenia. Gdy masa będzie już prawie stężała, ale jeszcze miękka, ułożyć maliny i wstawić z powrotem do lodówki. Przed podaniem ocieplić tartę w temperaturze pokojowej i oprószyć cukrem pudrem.
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