Kuchnia

Przepisy na obiad i nie tylko

Pieczone ziemniaki z czosnkiem oraz szałwią (lub rozmarynem)


Składniki, 2-4 porcje (jako dodatek do dania):

• 1 kg ziemniaków
• 2 łyżki masła
• 1 łyżka oliwy extra vergine
• kilka ząbków czosnku
• kilka gałązek szałwii (z 1 doniczki) lub 1 łyżka listków rozmarynu
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz


Do podania:

• jogurt grecki z dodatkiem soku z cytryny i kaparów


Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ziemniaki obrać, opłukać i osuszyć. Żaroodporny garnek z pokrywą (lub naczynie żaroodporne z pokrywką) postawić na ogniu i roztopić w nim masło razem z oliwą. Odstawić z ognia, dodać ząbki czosnku, ziemniaki i listki szałwii lub rozmarynu. Doprawić dwiema szczyptami soli i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać. Przykryć pokrywą lub szczelnie folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 minut, w międzyczasie ziemniaki raz przewrócić. Następnie zdjąć pokrywę i piec jeszcze przez 15 minut, do czasu aż lekko się zrumienią (w tym celu można trochę zwiększyć temperaturę lub włączyć grill). Wyjąć z piekarnika i podawać z jogurtem greckim z dodatkiem soku z cytryny i kaparów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation