Kuchnia

desery

Składniki na około 10 babeczek:

110 g masła
110 g drobnego cukru do wypieków
2 jajka
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 g kakao
55 ml mleka
55 ml śmietany kremówki 30%
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę, proszek, kakao - przesiać, odłożyć na później.

W misie miksera utrzeć masło z cukrem na puszystą i jasną masę. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu.

Do masy maślanej dodać suche składniki, mleko, kremówkę, wymieszać szpatułką.

Formę na muffinki wyłożyć 10 papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, wyrównać.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce. Ozdobić kremem czekoladowym, wyciskając go z rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.

Krem czekoladowy:

250 ml śmietany kremówki 36%
200 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej), posiekanej na kawałki
Śmietanę podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia. Schłodzić w lodówce przez całą noc.

Kolejnego dnia wyjąć z lodówki i ubić jak ubijamy samą kremówkę - na pyszny, gęsty krem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation