Kuchnia

Alkohole

Domowy likier kokosowy - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia

Autor: Wypieki Beaty

Składniki
150-200g wiórek kokosowych
0,5 litra czystej wódki
puszka mleka skondensowanego słodzonego
puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (w obu przypadkach polecam mleko Gostyń)

Wykonanie
Wiórki zalej wódką i odstaw na przynajmniej 8 godzin (ja je zostawiam pod przykryciem na noc).
Następnie przelej je przez gęste sito (możesz go dodatkowo wyłożyć gazą, albo pieluchą tetrową) do większego pojemniczka, odciśnij wiórki. Teraz wlej obie puszki mleka i wymieszaj.
Przelej likier do dużej butelki (ja wykorzystuję największe butelki po martini i są nalane pod korek).
Koniec, delektuj się i postaraj się nie wypić wszystkiego od razu ;)

Notatki
Mam jeszcze małą podpowiedź co do wiórek - nie warto ich wyrzucać. Ja je zasypuję cukrem (bo po tej wódce, to mają dużo promili), a następnie przekładam do dużego słoiczka i wykorzystuję do deserów - np. do posypania lodów (oczywiście tylko dorosłym), naleśników z czekoladą, do ciasta rafaello, albo do tortu kokosowego. Można oczywiście zjeść je same łyżką prosto ze słoika ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation