Kuchnia

Kuchnia

Babka piaskowa
Składniki
5 jajek
1 szklanka cukru
1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
200 g oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z wanilią
ew. skórka z cytryny
Przygotowanie
Krok 1.
Przygotowanie zaczynam od oddzielania białek od żółtek. Do żółtek dodaję cukier i kręcę na jasny kogel.


Krok 2.
Dolewam olej lub masło i znów miksuję, potem mąka ziemniaczana, proszek i cukier waniliowy (oraz ewentualnie skórka cytrynowa itd). Miksuję.


Krok 3.
Pianę ubijam z białek i delikatnie dodaję ją do gęstej masy żółtkowej.


Krok 4.
Formę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą lub migdałami (w wersji bezglutenowej). Przelewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę ok. 45 minut. Uwaga! Czas pieczenia zależy od formy, może się różnić do 15 minut, sprawdźcie po prostu wbijając patyczek, z wierzchu powinno być złociste.

Babkę polewam zwykłym lukrem: 1 szklanka cukru pudru i 2 łyżki wody.

Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation