Kuchnia

Kulinaria

Kapusta kiszona zasmażana
Składniki:

1,5 kg kapusty kiszonej

2 cebule

2 listki laurowe

kilka ziaren pieprzu

kilka ziaren ziela angielskiego

2 łyżki masła

4 łyżki maki

sól, pieprz, cukier



Kiszoną kapustę jeżeli jest bardzo kwaśna najlepiej lekko przepłukać wodą, następnie pokroić. Dodać do niej pokrojoną w kosteczkę jedną cebulę i zalać całość wrzątkiem, tak aby przykryło kapustę. Dodać 1 łyżeczkę soli, liście laurowe, ziarenka ziela i pieprzu, całość gotować do miękkości ok. 40 minut. W międzyczasie odlać trochę wywaru, tak aby móc później rozprowadzić nim zasmażkę. Na koniec podsmażyć na patelni drugą cebulę, dodać do niej masło i mąkę, zrobić zasmażkę. Rozprowadzić zasmażkę odsączonym wywarem i dodać do kapusty. Jeszcze zasmażać razem przez kilkanaście minut. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation