DIY - zrób to sam
DIY
Składniki
mięso mielone wieprzowe lub wieprzowo - wołowe 70 dkg
cebula 2 duże sztuki
czosnek 4 ząbki
fasolka czerwona konserwowa 2 puszki
kukurydza konserwowa 1 puszka
koncentrat pomidorowy 30% ok 3-5 łyżek
sól do smaku
pieprz do smaku
papryka słodka do smaku
papryka ostra do smaku
chilli do smaku
olej do smażenia
ciasto na naleśniki
mąka pszenna 2 szklanki
mleko 1 szklanka
woda gazowana 1 szklanka
oliwa 2 łyżki
jajko całe 2 sztuki
sól wedle uznania
pieprz wedle uznania
papryka ostra wedle uznania
papryka słodka wedle uznania
zioła prowansalskie wedle uznania
czosnek granulowany wedle uznania
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
sos
przecier pomidorowy (w kartoniku) 500 g
ketchup 3 łyżki
kostka mięsna Knorr 1 kostka
czosnek 4 ząbki
zioła prowansalskie 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
chilli do smaku
sos sojowy do smaku
mąka 2 łyżki
woda 1/3 szklanki
na wierzch do posypania
ser żółty starty 25 dkg
KALKULATOR MIAR I WAG
Przygotowanie
1.Mąkę z wodą,mlekiem,jajkami,proszkiem do pieczenia,ziołami prowansalskimi,solą,pieprzem oraz resztą przypraw i olejem połączyć mikserem na gładką masę.
Na rozgrzanym oleju smażyć po obu stronach naleśniki.
2.Cebulę poszatkować i zeszklić na rozgrzanym oleju na złoty kolor,dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek i całość przesmażyć,następnie dodać odcedzoną kukurydzę i fasolkę z puszki,koncentrat pomidorowy i przyprawy (lub np fix do potraw meksykańskich)
Wszystko wymieszać i dusić ok 15min na małym ogniu pod przykryciem.
3.Do każdego naleśnika nałożyć farsz i zwijać w rulony.
UWAGA!!!!
Jeżeli chcemy,żeby były duże i bardziej sycące owijamy w dwa nałożone na siebie w połowie naleśniczki.
4.Przecier z kartonika przelać do rondelka,wkruszyć kostkę mięsną,zmiażdżony czosnek,zioła prowansalskie oraz ketchup.Całość zagotować i przyprawić do smaku przyprawami wedle uznania.
Zagęścić mąką rozbełtaną w wodzie.
5.Nadziane mięsnym farszem naleśniki układać obok siebie w naoliwionym żaroodpornym naczyniu,polać przygotowanym sosem i posypać startym żółtym serem.
Zapiekać w temp.200stopni ok 10-15min.
Z podanych proporcji wyjdzie nam ok.10 naprawdę dużych podwójnie owiniętych naleśników.
MA==