Kuchnia

chleb

Chlebek musli

5 jaj
10 dag pestek dyni
10 dag pestek słonecznika
10 dag siemienia lnianego
10 dag sezamu
10 dag migdałów
5 dag orzechów włoskich
5 dag orzechów laskowych
5 dag suszonych moreli lub fig
5 dag suszonej żurawiny lub rodzynek
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka soli
olej lub masło
3 łyżki bułki tartej lub otrąb

Migdały i orzechy drobno posiekaj. Rodzynki włóż do miski i zalej wrzącą wodą. Po 5 min osącz na sicie. Morele lub figi pokrój w kostkę.
Do miski wbij jaja i dodaj sól. Rozmąć trzepaczką. Wlej olej, wymieszaj. Dodaj ziarna, posiekane orzechy, migdały i suszone owoce. Wymieszaj. Keksówkę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub otrębami. Włóż masę, mocno dociskając do dna foremki. Piekarnik rozgrzej do 180° C. Wstaw formę z ciastem, piecz 60 min. Wystudź w uchylonym piekarniku. Chleb krój gdy wystygnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation