Kuchnia

konkrety

Kurczak po meksykańsku

Składniki:
8 podudzi z kurczaka
3 łyżki mąki
1 łyżeczka chili w proszku (lub więcej)
pół kostki masła
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka octu winnego
2 łyżki powideł śliwkowych
4 łyżki ketchupu
1 szklanka wody
1 liść laurowy
sól
olej rzepakowy

Kurczaka solimy, obtaczamy w mące wymieszanej z chili i smażymy na oleju na złoty kolor. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i liść laurowy, smażymy. Po około 3 minutach dolewamy do cebuli ocet, wodę, dodajemy ketchup, powidła, doprawiamy solą i gotujemy około 2 minuty. Podsmażonego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem. Naczynie przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy 1,5 godziny w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia ściągamy folię i podpiekamy całość dodatkowo jakieś 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation