Kuchnia

Chlebki i bułki

Proste w przygotowaniu oraz smaczne, mięciutkie i puszyste bułeczki idealne na śniadanie

Ilość: 10 sztuk

Składniki:

3 szklanki mąki
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżka cukru
15 g drożdży
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 jajko

Przygotowanie:

W misce drożdże rozcieramy z cukrem, wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajko i dodajemy jogurt. Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto. Formujemy kulkę, oprószamy lekko mąką i odstawiamy w misce przykrytej ścierką do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części i formujemy bułeczki, które układamy na blaszce posmarowanej masłem i obsypanej mąką.



Bułeczki pozostawiamy na około 30 minut do napuszenia. Tak przygotowane bułki pieczemy w 200 st. przez około 20 minut do ładnego zarumienienia.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation