Kuchnia

Desery, wypieki

Pyszne pączki z różą.

Składniki (30 sztuk):
40 g drożdży świeżych
1 szklanka ciepłego mleka
500 g mąki (+ do podsypywania)
4 żółtka
1 jajko
100 g rozpuszczonego, wystudzonego masła
80 g cukru
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
szczypta soli
słoik konfitury różanej
+ tłuszcz do smażenia (użyłam 2 kostek smalcu i ok. 1/2 szklanki oleju)

Przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki mleka, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na ok. 15 min, aż mieszanka "ruszy".
W dużej misce mieszamy mąkę, sól i cukier. Dodajemy rozczyn, żółtka, jajko, pozostałe mleko oraz sok i skórkę z cytryny, mieszamy ciasto drewnianą szpatułką lub łyżką, na koniec dodajemy masło i mieszamy do połączenia składników.
Wyjmujemy ciasto i wyrabiamy je na blacie oprószonym mąką, aż będzie elastyczne (może być odrobinę klejące) - ważne, żeby ciasto było dobrze wyrobione i "napowietrzone". Odkładamy ciasto do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić objętość) na 1 - 1,5 h w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół (pozostałą połówkę wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką, żeby nie obsychało), pierwszą część rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na grubość ok. 1 - 1,5 cm. Wykrawamy pączki szklanką o średnicy 5 - 7 cm. Odkładamy na omączoną blachę/tacę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 min. Analogicznie postępujemy z drugą częścią ciasta.
Wyrośnięte pączki smażymy na tłuszczu rozgrzanym do temp. 175 stopni
na złoty kolor (polecam domowy sposób na sprawdzenie czy temperatura jest odpowiednia - wrzucamy na rozgrzany tłuszcz obrany kawałek ziemniaka, jeśli zacznie się smażyć, możemy zaczynać :)). Usmażone pączki kładziemy na ręcznikach papierowych w celu odsączenia.
Odsączone pączki nadziewamy konfiturą z róży (lub marmoladą) za pomocą szprycy z końcówką do nadziewania. Następnie *lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego! :)

*Lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
Gorącą wodę dodajemy do cukru pudru i mieszamy do uzyskania pożądanej gęstości lukru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation