Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Crepes Suzette - czyli naleśniki Zuzanny
Składniki
25 dag (1 i 1/2 szklanki) mąki
5 jajek
2 szklanki mleka
1/3 szklanki soku z mandarynek
1/2 torebki (7 g) cukru waniliowego
5 dag (1/4 kostki) masła
50 ml (kieliszek) wódki
słonina do smażenia
2 łyżki likieru do zapalenia
cukier puder do posypania
NADZIENIE:
sok i skórka otarta z 3 mandarynek
10 dag (1/2 kostki) masła
6 dag (6 łyżek) cukru pudru
100 ml (2 kieliszki) likieru mandarynkowego
Etapy przygotowania

Do mleka wsypać cukier waniliowy, wbić jajka. Miksować, stopniowo dosypując przesianą mąkę. Dolać wódkę i sok owocowy, dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić na 1 godzinę. Na rozgrzanej patelni, posmarowanej słoniną, smażyć bardzo cienkie naleśniki.
Mandarynki wyszorować szczotką, opłukać gorącą wodą, osuszyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać likier mandarynkowy, sok i skórkę otartą z mandarynek. Częścią masy mandarynkowej cienko posmarować naleśniki i złożyć w trójkąt.
Pozostałą masę rozgrzać na patelni i zanurzyć w tym sosie złożone naleśniki, kilkakrotnie obrócić. Ułożyć na ciepłych talerzach, posypać cukrem pudrem, podlać resztą sosu. Do chochli wlać dwie łyżki likieru, ostrożnie podgrzać nad małym płomieniem, zapalić i polać naleśniki. Podawać płonące.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation