DIY - zrób to sam

DIY

Domowy krem Snickers

Składniki:
Na ok. 400 ml (zrobiłam słoiczek ok. 250 ml i słoiczek ok. 150 ml)
1/2 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
3 duże łyżki miękkiego masła
1/2 szklanki mleka w proszku
1/4 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych, mogą być karmelizowane
3/4 szklanki Nutelli (nie z lodówki!)
1/2 szklanki masła orzechowego
2 łyżki mleka


Zaczynamy od podgrzania mleka skondensowanego w rondelku z grubym dnem. Mieszamy je często, a kiedy zacznie gęstnieć i ciemnieć – cały czas. Na małym ogniu podgrzewamy je do momentu, kiedy będzie miało karmelowy kolor i konsystencję budyniu. Zdejmujemy z ognia i chwilę studzimy. Dodajemy 1 łyżkę masła, przesianą 1/4 szklanki mleka w proszku i posiekane orzeszki (troszkę możemy odłożyć do dekoracji), miksujemy na jednolitą masę.

Masło orzechowe miksujemy z dwoma łyżkami masła, przesianym cukrem pudrem, mlekiem i 1/4 przesianego mleka w proszku.

Do słoiczków nakładamy na zmianę po łyżce Nutelli, masy orzechowej i toffi, aż do zapełnienia. Na końcu możemy przemieszać warstwy widelcem i posypać wierzch orzeszkami. Krem ze względu na dodatek masła najlepiej przechowywać w lodówce, ale podawać w temperaturze pokojowej. #pomysły #przepis #jedzenie #kuchnia #słodkości #krem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation