Kuchnia

słodkości

Babka budyniowa

Składniki:
na keksówkę 25 cm x 12 cm
lub tradycyjną formę z kominem

200 g masła w temperaturze pokojowej (1 kostka)
4 jaja
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 szklanka mąki pszennej
2 budynie waniliowe bez cukru (po 40 g każdy)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

lukier cytrynowy:
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżeczki wody


Ważne!
Jajka i masło muszą być w temperaturze pokojowej.

Zaczynam od przygotowania formy. Keksówkę smaruje masłem i posypuję mąką, odstawiam na bok.
Mąkę, proszek do pieczenia oraz proszki budyniowe przesiewam przez sito i dokładnie ze sobą mieszam.
Białka oddzielam od żółtek. Żółtka na wysokich obrotach miksera ucieram na puszystą masę wraz z cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodaję miękkie masło i chwilę miksuję do połączenia się składników. Kolejno dodaję stopniowo mieszankę mączno-budyniową i na najniższych obrotach miksera mieszam do połączenia się składników. Na koniec ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno, dodaję je do powstałej masy i mieszam delikatnie drewnianą łyżką, aby całość się połączyła.

Tak przygotowane ciasto przekładam do keksówki i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Babkę piekę przez ok. 40-50 minut. Długość pieczenia będzie zależała od wielkości i wysokości formy, należy piec do tzw. suchego patyczka.
Babkę pozostawiam do całkowitego ostygnięcia, a w między czasie szykuję lukier.
Cukier puder łączę z sokiem z cytryny oraz wodą, ucieram całość na gęsty lukier, w razie potrzeby należy dodać więcej cukru pudru.
Kiedy babka ostygnie polewam ją lukrem, który równomiernie rozprowadzam po całości i pozostawiam do zastygnięcia.
Babkę przechowuję w temperaturze pokojowej do 3-4 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation