Kuchnia

SŁODKOŚCI

Ciasta przekładane

Składniki na biszkopt:
5 jaj
1 szklanka cukru
1/2 szklanki maku
1 szklanka mąki
2 łyżeczki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki gorącej wody

Masa budyniowa:
5 żółtek
250 g masła
1/2 l mleka
1/2 szklanki cukru
16 g cukru waniliowego
1/2 szklanki mąki

Galaretka wiśniowa:
1 szklanka soku z wiśni (u mnie z kompotu)
1 1/2 szklanki wody
2 galaretki wiśniowe
odsączone wiśnie z kompotu (u mnie ok. 1 szklanki)

Wykonanie:
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli.
W osobnej miseczce rozmieszać żółtka z olejem i wodą.
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Do prawie ubitych białek wsypujemy porcjami cukier, ubijamy na sztywno, następnie dodajemy żółtka, miksujemy, dodajemy mąkę z proszkiem mieszamy już ręcznie, a na koniec mak. Całość przelać do blaszki 24 x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 minut.
Jak ostygnie, przeciąć na pół.
Budyń: Z 1/2 l mleka odlać 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotować z cukrami. Do odlanej części dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną, dobrze wymieszać, żeby nie było grudek i wlać do gotującego się mleka. Mieszać powstającą masę energicznie i pogotować ok. 2 minuty.
Masę wystudzić do zimnego, następnie utrzeć z masłem na puszysty krem (najpierw ucieramy masło do białości i dodajemy budyń małymi porcjami, ucieramy do połączenia się składników).
Galaretka wiśniowa: sok i wodę zagotowujemy, wyłączamy i dodajemy obie galaretki, mieszamy aż składniki się rozpuszczą. Kiedy galaretka zacznie powoli tężeć dodajemy wiśnie, chwile odczekać (czyli ten właściwy moment, że jest w sam raz, by wylać na ciasto i nie spłynie na boki).
Na dolny spód biszkoptu wykładamy masę budyniową, na czas kiedy galaretka nam tężeje, wstawiamy do lodówki. Następnie na budyń wylewamy galaretkę z wiśniami, po chwili zakrywamy drugą częścią biszkoptu, polewamy polewą czekoladową i dekorujemy wedle uznania lub nie ( u mnie jest tarta czekolada).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation