Kuchnia

SŁODKOŚCI

Ciasto Princessa

Ciasto migdałowo-kokosowe z aksamitną

masą budyniową i kajmakiem.

Delikatne w smaku, choć z wyczuwalną nutą alkoholu.

Nieprzesłodzone i niewymagające wiele pracy.

Składniki:

ciasto kokosowo-migdałowe:

6 białek
szczypta soli
130 g drobnego cukru do wypieków
100 g mielonych migdałów (dostępne są gotowe mielone, na pewno w Lidlu)
100 g wiórków kokosowych
50 g płatków migdałów
2 batony Princessa kokosowa (po 48 g każdy)

masa:

6 żółtek
2 szklanki mleka
220 ml śmietanki 30%
150 g cukru
cukier wanilinowy
1 pełna łyżka mąki pszennej
3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
220 g masła w temperaturze pokojowej

ponadto:

kilkanaście podłużnych biszkoptów
150-200 g masy kajmakowej (ok.połowy małej puszki)
poncz: 1/2 szklanki likieru kokosowego + 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Ciasto: Białka ubić z odrobiną soli na pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Kiedy piana będzie już sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozbity dodać migdały, wiórki, płatki migdałów i pokrojone na małe kawałki wafelki. Wszystko delikatnie wymieszać szpatułką.

Dno blachy o wym. 22 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać i równomiernie rozprowadzić masę kokosowo-migdałową. Wstawić do nagrzanego piekranika. Piec ok. 30 minut w temp. 170 C. Gdyby wierzch ciasta zbytnio się rumienił, przykryć folią alumioniową. Upieczone ciasto wystudzić.

Masa: Żółtka, pół szklanki mleka i obie mąki dokłądnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać śmietankę i doprowadzić do wrzenia. Wlać mieszankę jajeczną i energicznie mieszając zagotować. Powinien powstać gładki, aksamitny budyń. Garnek z budyniem przykryć i odstawić do wystygnięcia.

Miękkie masło utrzeć na puch. Do masła stopniowo dodawać przestygnięty budyń i miksować na gładki krem.

Poncz: Przegotowaną, zimną wodę połączyć z likierem i wymieszać.

Składanie ciasta: Na dnie blachy ułożyć ciasto migdałowo-kokosowe i nasączyć je 1/4 ponczu. Wyłożyć 2/3 masy budyniowej. W pozostałym ponczu krótko moczyć biszkopty i dosyć ściśle układać je na kremie. Wolne miejsca między biszkoptami zapełnić masą kajmakową (patrz zdj.) Na biszkopty wyłożyć pozostałą masę i delikanie rozprowadzić. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi.
Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny, ale najlepiej na noc, by warstwy dobrze się "przegryzły".

Przed podaniem doprowadzić do temperatury pokojowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation