Kuchnia

Przepisy

12 ciasteczek lub 6 warstwowych ciasteczek

Składniki:
3/4 szklanki masła, miękkiego
1 szklanka mąki uniwersalnej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Krem:
3/4 szklanki Nutelli
1/4 szklanki serka śmietankowego lub twarogu, zmiękczonego (lekki serek jest w porządku)
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
około 3 łyżki śmietany lub mleka, lub w razie potrzeby, dostosować się do pożądanej konsystencji

Ciasteczka:
W duzej misce ubij masło mikserem na średnich obrotach na puszystą masę przez ok. 3 min.
Dodaj pozostałe składniki i mixuj na niskich obrotach przez ok 2-3 min. Ciasto z kruchego i ''piaszczystego'' stanu powinno stać się miękkie i lepkie, a wszystkie składniki powinny być dobrze połączone.
Uzyj dużej łyżki i utwórz z ciasta kopce(ja zrobiłam 12). Umieść je na talerzu i przygnieć delikatnie widelcem tworząc kraciasty wzór. Przykryj talerz folią i wstaw go do lodówki na 3h lub do 5 dni przed pieczeniem. Nie piec ciasteczek z ciepłego ciasta!
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kopce umieśc co najmniej 4cm od siebie. Piecz przez ok. 9 min. Ciasteczka nie powinny być rumiane, lecz mieć biały/kremowy odcień. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw je do ostygnięcia na 5 min. Utrzymywać je w temp. pokojowej przez 5 dni. Nie pieczone ciasto można przechowywać przez 5 dni w lodówce lub 4 miesiące w zamrażarce.

Krem:
W dużej misce zmiksuj pierwsze 4 składniki na średnich obrotach. Podczas miksowania dodawaj 1 łyżkę śmietany aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Rozłóż 2 hojne łyżki na 6 schłodzonych ciasteczkach i przykryj pozostałymi 6. Prawdopodobnie zostanie Ci trochę nadzienia, które można przechowywać przez miesiąc w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation