Kuchnia

Przepisy kulinarne

MAKARON Z RZODKIEWKOWYM PESTO

ulubiony makaron
pęczek młodych rzodkiewek
2 ząbki czosnku
garść orzechów
szczyptę soli
oliwę z oliwek
szklankę ciecierzycy*
świeżą bazylię







* Możesz wykorzystać ciecierzycę z puszki.
Albo namoczyć szklankę ziaren przez noc, potem wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować 30 minut. Odcedzoną dodaj do makaronu.
Możesz też ugotować ją rano podczas toalety czy ogarniania się. Jeśli ciecierzycy nie jest dużo, nie trzeba gotować jej godzinę. Po 30 min będzie miękka, ale chrupiąca!


♥ Gotujesz wodę na ulubiony makaron. Makaron należy gotować al dente, czyli na ząb ,czyli by był lekko twardawy. Na opakowaniu makaronu na pewno jest podany czas.

♥ Umyj rzodkiewki. Listki oderwij i wrzuć do blendera. Dodaj garść orzechów włoskich, 5 listków bazylii, szczyptę soli i 2 ząbki czosnku. Zalej obficie oliwą z oliwek, a następnie wszystko zmiksuj.

♥ Resztę rzodkiewek pokrój drobno potem dodaj do pesta.

♥ Ugotowany makaron przełóż do miski. Wcześniej odlej około 4 łyżki wody spod makaronu.

♥ Dodaj pesto, ciecierzycę i zacznij mieszać. Dodaj wodę spod makaronu by lepiej się mieszało i by makaron się porozlepiał.

♥ Włola! pysznie, zdrowo i sycząco w niecałe 30 minut! A jakie kolorki, istne zielone, letnie danie!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation