Kuchnia

Desery

AWOKADOWE PANCAKES.

1 awokado
1/2 szklanki mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista)
jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1/4 - 1/3 szklanki mleka
łyżeczka cukru (użyłam brązowego)
cynamon

Awokado przepoławiam, wyciągam pestkę, obieram ze skórki i rozgniatam widelcem. Łączę z jajkiem, 1/4 szklanki mleka i cukrem. W drugim naczyniu mieszam suche składniki (mąkę, proszek, sodę, sól, cukier i cynamon). Dolewam do nich składniki płynne i ponownie dokładnie mieszam łyżką. Jeśli masa jest za gęsta, dolewam więcej mleka.
Smażę na dobrze rozgrzanej, suchej patelni (teflonowej lub ceramicznej). Podaję z ulubionymi dodatkami (u mnie jogurt naturalny i cynamon).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation