Kuchnia

kulinaria

Pieczone łódeczki z farszem

Pieczone łódki z farszem

Składniki na 4 porcje:

4 półbagietki (demi baguettes)
5 dużych jaj lub 7 małych
1/3 szklanki śmietanki kremówki
120g szynki lub boczku
100g sera żółtego
2-3 suszone pomidory (opcjonalnie)
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka
2 łyżki szczypiorku

Wykonanie:
W bułkach wycinamy środki i lekko wydrążamy miąższ.



Szynkę lub boczek podsmażamy na złoty kolor. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka mieszamy z kremówką, lekko roztrzepujemy widelcem, dodajemy ser, szynkę, pokrojone w paski pomidory i posiekany szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Farszem napełniamy wydrążone bułki.



Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy około 20-25 minut w 170 stopniach. Kroimy i podajemy jeszcze ciepłe.

SMACZNEGO!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation