Kuchnia

Makarony

www.niebalaganka.pl

Składniki:
– surowy boczek w plastrach (z Lidla) (200g)
– cebula x2
– czosnek 2-3 ząbki
– śmietana 18% i 30%
– dowolny makaron z pszenicy durum

Przygotowanie:

Boczek kroimy w słupki, cebulę w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na odrobinę rozgrzanego na patelni oleju rzucamy boczek, gdy tłuszcz z boczku zacznie się wytapiać dodajemy cebulę i czosnek. Gdy cebula mocno się zeszkli a boczek będzie usmażony zmniejszamy ogień i odajemy śmietanę. Całą 30%, będzie szybko gęstnieć dlatego kontrujmy 18%. Sos musi być lekko płynny, dodajmy odrobinę soli, śmiało pieprzu.

Podajemy z makaronem al’dente posypane odrobiną parmezanu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation