Biżuteria

Biżuteria

Dark Chocolate Tart with Blackberries and Hazelnut Praline

Tłumaczenie przepisu...

Wypełnienie:
700ml kremówki
700g gorzkiej czekolady, posiekanej

Ciasto:
2 szklanki mąki
1 łyżka ciemnego kakao w proszku
szczypta soli
1/4 filiżanki cukru pudru
150g zimnego masła, pokrojone w kostkę
2-3 łyżki lodowato zimnej wody

Praliny z orzechów laskowych:
1 i 1/2 szklanki orzechów laskowych
200g cukru
3 łyżki wody

Do ozdobienia:
2 szklanki świeżych jeżyn
200ml śmietany, delikatnie bitą

Czekoladowe Wypełnienie:
Ciepłą kremówkę (nie z lodówki) podgrzać w kuchence mikrofalowej prawie do wrzenia. Dodać czekoladę i miotełką roztrzepać. Delikatnie podgrzewać jeżeli czekolada nie chce się rozpuścić. Schłodzić przez 15 minut, a następnie wlać do skorupy ciasta.

Praliny z orzechów laskowych:
Rozgrzać piekarnik do 180 ˚ C (350 ˚ F) i umieścić orzechy na blasze. Piec przez 10 minut, aż będą pachnące i kolorowe. Wyjąć z piekarnika i położyć na ręcznikach papierowych. Pocierać orzechy między ręcznikami aż gorzkie skórki odpadną.
Cukier i wodę podgrzewać razem w średniej wielkości garnku. Gotować na średnim ogniu, nie mieszając, aż cukier się rozpuści i skartelizuje, uzyskując złoty kolor. Szybko, wymieszać karmel z orzechami laskowymi. Wylać całość na papier do pieczenia i zostawić do wystygnięcia. Gdy praliny wystygną, można pokruszyć je w blenderze lub rozgnieść wałkiem.

Ciasto:
Mąkę, kakao, sól i cukier w połączyć w malakserze. Dodać masło i mieszać trybem pulsacyjnym, aż będzie przypominać bułkę tartą. Powoli dodawać lodowatej wody - mieszać trybem "puls", aż mieszanina utworzy zwarte kule. Szybko zagnieść ręcznie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 min. Rozgrzać piekarnik do 180 ˚ C. Rozwałkuj ciasto i umieść w formie do tarty. Na wierzch nasyp groch. Piec 15 min. Następnie usunąć groch i piec 12 min. Wlej wypełnienie czekoladowe i wstaw do skręconego piekarnika na kolejne 15 min. Następnie wstaw do lodówki na 6 godzin. Podawaj z jeżynami, rozbitymi pralinami z orzechów i bita śmietaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation