Kuchnia

Bez glutenu

1 średnia marchewka,
1 średnie jabłko,
1szkl mąki orzechowej,
1/2 szklanki mąki gryczanej,
3 łyżki syropu klonowego,
sok z 1/2 cytryny,
1/2 szklanki wody
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1 łyżeczka cynamonu,
1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
1/4 szklanki nasion chia,
1/2 łyżeczki soli,
1 garść orzechów włoskich.
Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Mąki (gryczaną i orzechową) wymieszać z sodą oczyszczoną, przyprawami i nasionami chia.
Wymieszać marchewkę z jabłkiem i mieszanką mąk, do całości dodać wodę, sok z cytryny i garść lekko posiekanych orzechów włoskich. Jeśli ciasto jest zbyt zbite dodać jeszczę odrobinę wody.
Powstałą masę przełożyć do foremki na babeczki, każdy z 12 otworów wyłożyć papierową papilotką. Papilotki wypełniać do 3/4 wysokości.
Tak przygotowaną formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C, piec około 35minut (lub dłużej do tzw. suchego patyczka).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation