Kuchnia

smacznie i zdrowo

Składniki:

250g podłużnych biszkoptów
250g serka mascarpone
100g miękkiego masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
6 łyżek amaretto
100g kakao

Sposób przygotowania:

Kawę rozpuścić w amaretto.
Biszkopty rozkruszyć na proszek. (Można w tym celu włożyć je do woreczka do mrożenia i za pomocą wałka potłuc).
Dodać kawę rozpuszczoną w amaretto, serek, masło i cukier waniliowy. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Masę wstawić do lodówki na ok. 30 min.
Z masy uformować kulki. Kakao nasypać do małe miseczki i obtoczyć w nim przygotowane kulki. Trufle przechowywać w lodówce.



Wariant Thermomix:
Sposób przygotowania:

Kawę rozpuścić w amaretto.
Biszkopty włożyć od naczynia miksującego i zmiksować 5s./ obr. 10.
Dodać resztę składników (poza kakao) i zmiksować 10s./ obr. 4 na jednolitą masę.
Masę wstawić do lodówki na ok. 30 min.
Z masy uformować kulki. Kakao nasypać do małe miseczki i obtoczyć w nim przygotowane kulki. Trufle przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation