Kuchnia

kuchnia

Sernik z białą czekoladą i owocami jagodowymi

Składniki (sery powinny być w temperaturze pokojowej lub chociaż wyciągnięte z lodówki na 1 godzinę przed przygotowywaniem sernika):
200g pełnoziarnistych ciastek
100g masła
400g białej czekolady
400g kremowego sera (użyłam sera z wiaderka, gotowego na sernik)
250g serka mascarpone
200g malin
200g czarnych jagód lub borówki amerykańskiej
4 łyżeczki żelatyny + 6 łyżek wody
1. Tortownicę o średnicy 20-21cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Masło roztopić i odstawić na 10-15 minut do przestygnięcia.

3. Herbatniki bardzo drobno pokruszyć lub zemleć w blenderze. Dodać do nich roztopione masło i wymieszać. Masę przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać i lekko docisnąć.

4. Czekoladę roztopić na parze (w misce nad gotującą się wodą) i odstawić do przestygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową, u mnie stygła około 35 minut.

5. Do rondelka z grubym dnem wsypać żelatynę i zalać ją 6 łyżkami zimnej wody, odstawić na 10 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści i zdjąć z ognia.

6. Oba sery wymieszać mikserem na średnich obrotach.

7. Do serów stopniowo, ciągle mieszając łyżką, wlać białą czekoladę.

8. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki serowej masy i wymieszać.
Rozmieszaną żelatynę wlać do reszty masy serowej z czekoladą i dokładnie wymieszać łyżką. Dodać owoce i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy i wyrównać, wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.

9. Przed podaniem ostrożnie zdjąć obręcz, oddzielając ciasto od brzegów tortownicy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation