Kuchnia

Na słono

POGACZE ZIEMNIACZANE
(ok. 30-35 sztuk)
300g ziemniaków,
500g mąki pszennej,
3 łyżki smalcu,
20g świeżych drożdży,
200ml mleka,
1 łyżeczka cukru,
1 roztrzepane jajko do posmarowania

Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, utłuc na puree i pozostawić do lekkiego wystudzenia (tak, żeby się nie poparzyć przy wyrabianiu ciasta ;).
Drożdże wkruszyć do kubka, dodać cukier i ciepłe (ale nie gorące) mleko. Wymieszać i zostawić na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę wsypać do miski, dodać szczyptę soli i smalec. Rozdrobnić palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać zaczyn drożdżowy i ziemniaki. Całość wyrobić na gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest za suche, dolać nieco więcej mleka, a jeśli zbyt kleiste – trochę mąki. Konsystencja ciasta w znacznej mierze zależy od wilgotności ziemniaków.
Miskę przykryć ściereczką i pozostawić na około 40 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Na podsypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość 2 cm, nożem naciąć kratkę i całą powierzchnię posmarować roztrzepanym jajkiem. Szklanką lub kieliszkiem wyciąć krążki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180 stopniach około 15 minut, aż wierzch pogaczy zrobi się złocistobrązowy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation