Inne

kulinarnie-ciasta,b-piecz.serniki,desery,galaretki

Pana Cotta


Składniki

250 ml śmietanki kremówki 36%
250 ml mleka
50 g cukru pudru
3-4 łyżeczki żelatyny
ewentualnie 2-3 łyżki cukru waniliowego lub laska wanilii

Sposób przygotowania

1. Żelatynę rozpuścić w ok. 5 łyżkach wody. Do jednego garnka wlać mleko, wsypać cukier oraz dodać żelatynę. Do drugiego garnka wlej śmietankę z cukrem waniliowym lub laskę wanilii, (dla uzyskania większego aromatu i smaku wanilii można dodać laskę wanilii i 1-2 łyżki cukru waniliowego) (laskę wanilii należy przeciąć wzdłuż, wyciągnąć wszystkie nasionka i dodać do śmietanki, resztę laski wrzuć również do garnka).

2. Następnie śmietankę powoli wlać do garnka z mlekiem, całość mieszać łyżką lub trzepaczką (nie ubijamy na pianę, tylko łączymy składniki).

3. Całość przelewamy do małych miseczek. Odstawiamy do ostygnięcia i wkładamy najlepiej na 24h, ale można krócej, (aż zgęstnieje) do lodówki.

4. Przed podaniem wyciągamy z miseczek, dobra metoda to włożyć miseczkę na ok. 2 sekundy do gorącej wody, a następnie odwrócić miseczkę o 180 stopni na talerzyk, pana cotta powinna sama wyjść.

5. Można podawać z gorącymi malinami lub truskawkami, jagodami, z gorącym miodem, można podać samą przyozdabiając tylko listkiem melisy lub mięty.
**************************************
i jeszcze inne wykonanie :)
Składniki na 4sztuki:
1 puszka mleczka kokosowego (400ml)
100ml śmietanki kremówki
1/2 szklanki cukru pudru
nasiona z 1/2 laski wanilii
3 (płaskie) łyżeczki żelatyny
2 łyżki ciepłej wody
1 duża figa (lub 2 małe)
1 łyżka likieru Grand Marnier
1 łyżka wody różanej
1 łyżka wody
________________________
Przygotowanie:
W małej miseczce wymieszajcie żelatynę z wodą, odstawcie na kilka minut do namoczenia.

Do małego garnka wlejcie mleczko kokosowe, dodajcie 1/4 szklanki cukru pudru i ziarenka wanilii. Mieszajcie na małym ogniu, aż cukier się rozpuści (nie może się zagotować!). Dodajcie namoczoną żelatynę i mieszajcie do czasu, aż całkowicie się rozpuści. Gorące rozlejcie do słoiczków/miseczek, odstawcie do ostygnięcia, a następnie wstawcie do lodówki na minimum 4 godziny.

Na patelni wymieszajcie likier, wodę i wodę różaną, dodajcie cukier, gdy się roztopi dodajcie pokrojoną na ćwiartki figę. Duście na małym ogniu (dosłownie przez 2-3 minuty), aż uwolni swój aromat i oddadzą kolor. Odstawcie na bok do lekkiego ostygnięcia.

Gdy panna cotta będzie już odpowiednio schłodzona rozlejcie syrop po równo na każdą porcję, na wierzchu ułóżcie po kawałku figi. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation