Kuchnia

Kuchnia

torcik serowo-malinowy

Składniki (na formę o średnicy ok. 21 cm):
Biszkopt
3 jajka
80 g cukru
100 g mąki
1 łyżka kakao
1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej (ja zastąpiłam kakao)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju

Jajka ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy olej i miksujemy chwilę. Mąkę przesiewamy, łączymy z proszkiem, kakao, kawą i dodajemy do jajek. Całość delikatnie mieszamy szpatułką, aż wszystkie składniki się połączą. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 15 minut (lub tzw. suchego patyczka). Wyjmujemy, studzimy, a potem ponczujemy. Zostawiamy w formie.

Poncz
125 ml słodkiej kawy

Warstwa malinowa
350 g mrożonych malin
2 galaretki malinowe
350 ml wrzątku

Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i do tej gorącej wody dodajemy zmrożone maliny. Uważamy, bo masa bardzo szybko się ścina. Nie wkładamy jej absolutnie do lodówki, bo zetnie się natychmiastowo. Tężejącą masę przelewamy na naponczowany biszkopt. Odstawiamy do zastygnięcia.

Masa serowa
500 g twarogu sernikowego
200 ml kremówki
3 łyżki cukru pudru
3 płaskie łyżeczki żelatyny
100 ml wrzątku

Dodatkowo
kakao

Żelatynę zalewamy wrzątkiem i mieszamy do chwili rozpuszczenia się. Następnie, odstawiamy do przestygnięcia. Ser miksujemy z cukrem pudrem. W osobnej miseczce ubijamy mocno schłodzoną kremówkę i dodajemy tak ubitą kremówkę do sera i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy żelatynę i miksujemy do chwili połączenia się składników. Masę serową przekładamy na maliny, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki aby stężała.
Gdy całość zastygnie, oprószamy kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation