Kuchnia

Przepisy

Cytrynowy kurczak:
1) Podwójna pierś z kurczaka
2) Sok z połowy cytryny
3) Tymianek , oregano, sól, pieprz
Rozmarynowe RYŻOTTO, bo koło risotto to nie stało.
1) 300 g. ryżu suchego do risotto lub jakiegokolwiek innego, ale pamiętajcie, że brązowy ryż bardzo długo się gotuje
2) świeży rozmaryn
3) Sól, pieprz
4) Litr bulionu warzywnego
5) 2 dymki
6) Kapka oleju
7) Ewentualnie cytryna
Zaczynamy od zamarynowania kurczaka. Do miseczki wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka, solimy go, pieprzymy dodajemy 2 łyżeczki suszonego oregano i tyle samo tymianku, wyciskamy sok z połowy cytryny i wszystko mieszamy. Odstawcie sobie gdzieś żeby nam nie stało pod ręką. Następnie bierzemy się za risotto, a mianowicie na patelnię leję kapkę oleju ewentualnie jedną małą płaską, łyżeczkę masła (nie kopiastą łychę), wrzucam ryż i czekam aż się zeszkli. W tym czasie kroimy dymkę w kostkę, patrzymy na patelnię czy nam się nie przypala ryż. Dorzucamy na patelnię dymkę i wszystko zasmażamy chwilę. I teraz uwaga możemy dać bulion warzywny albo z kurczaka, rybny odpada. Jeżeli nie macie bulionu to polecam 1,5 kostki rosołowej na litr wody. I to nasze ryżotto sobie podlewamy bulionem co jakiś czas. Jak już nam ryż trochę zmięknie bierzemy się za kurczaka. Wrzucamy go z całą zalewą na patelnię i smażymy, jak już mięso w środku nie jest surowe, ja odlewam wszystko z patelni i smażę „na sucho”. Pamiętajcie i pilnowaniu naszego ryżotto. Na koniec do ryżu dodajemy posiekany rozmaryn, ja daję dużo ponieważ lubię smak ziół. Jak ktoś chce bardziej kwaskowy ryż to polecam jeszcze odrobinę cytryny;).
Jeżeli chcecie to podać wykwintniej z filetu z kurczaka można wykroić kotleciki, lekko je rozbić, usmażyć na patelni i podać na ryżu. Kotleciki można również upiec na ruszcie w piekarniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation