Kuchnia

SŁODKOŚCI

KRUCHE CIASTO Z KIWI I BUDYNIEM

Kruche ciasto:
2 ½ szklanki mąki
200 g margaryny
4 łyżki cukru
3 łyżki kakao
4 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka:
4 białka
¾ szklanki cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
2 budynie waniliowe + cukier
750 ml mleka
8 sztuk miękkich, dojrzałych kiwi

Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki, przez chwilę siekamy je nożem po czy zagniatamy do momentu aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a ciasto nie będzie się kruszyć. 1/3 część ciasta formujemy w kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 min. Pozostałym ciastem wylepiamy dno blaszki o wymiarach 21 x 26 cm lub podobnej, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 15 min do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 1800C.

Kiwi: Owoce cienko obieramy wycinając twarde końcówki. Przecinamy je na pół i układamy na podpieczonym spodzie ciasta.

Budyń: 1 szklankę mleka mieszamy z proszkiem budyniowym. Jeśli używamy budyniu bez cukru, dodajemy go tyle ile zaleca producent na opakowaniu. Pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie z cukrem. Mieszamy do momentu aż masa zrobi się dostatecznie gęsta. Gorący budyń wykładamy równomiernie na kiwi.

Pianka bezowa: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dosypując cukier, a na końcu mąkę ziemniaczaną. Piankę delikatnie wykładamy na gorący budyń.

Na wierzch ciasta ścieramy lekko zmrożoną kulkę ciasta z zamrażalnika. Pieczemy 50 min w piekarniku rozgrzanym do 1800C. Studzimy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation