Arabeska: Krucho-drożdżowa strucla z orzechami
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g margaryny Palma z Kruszwicy
- 2 jajka i 1 żółtko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 50 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- cukier waniliowy
Drożdże pokruszyć i wymieszać ze śmietaną. Mąkę połączyć z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i solą. Dodać pokrojoną na małe kawałeczki margarynę i razem posiekać. Następnie dodać rozpuszczone drożdże, jajka i żółtko. Zagnieść jednolite ciasto i włożyć (zawinięte w folię) do lodówki na kilkanaście minut.
Masa orzechowa:
- 300 g zmielonych orzechów laskowych*
- 150 g cukru
- odrobina olejku migdałowego
- 2 jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki wymieszać razem na gładką, kremową masę.
*Orzechy (nie mielone) można wcześniej podpiec w piekarniku. W tym celu należy rozłożyć orzechy na blasze i wstawić do nagrzanego do 200 st.C piekarnika na około 10 minut. W międzyczasie przemieszać 1-2 razy, żeby równomiernie się przypiekły.
Schłodzone ciasto rozwałkować na dwa prostokąty o grubości pół centymetra i długości około 27 cm każdy lub dwa różne o łącznej długości 54 cm (np. 20 i 34 cm, jak w moim przypadku). Posmarować masą orzechową , zwinąć ciasno jak roladę i włożyć do dwóch wyścielonych pergaminem foremek keksowych. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Piec w temperaturze 180 st.C przez 45-50 minut.
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- odrobina aromatu waniliowego
Składniki lukru utrzeć na gładką masę i posmarować nią ostudzone strucle.
Część lukru można dodatkowo zabarwić kakao i zrobić ozdobny wzorek. - See more at:
http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2012/12/krucho-drozdzowa-strucla-z-orzechami.html#sthash.PfVkPR2h.dpuf