Kuchnia

kuchnia

LASAGNE SZYBKA I PYSZNA

Robię lasagne w naczyniu żaroodpornym o wymiarach: 23 x 31cm

Składniki:
• makaron do lasagne (ja zużywam 9 płatków - po 3 na jedną warstwę)

SOS BESZAMELOWY:
• 2 łyżki masła
• 2 łyżki mąki
• 1,5 szklanki mleka
• przyprawy (sól, pieprz, można dodać gałkę muszkatołową)

NADZIENIE MIĘSNE:
• 0,5 kg mięsa mielonego
• 2 średnie cebule
• sos do spaghetti Neapolitańskiego Winiary (można oczywiście zamiast tego przyrządzić samemu sos pomidorowy z koncentratów albo pomidorów)
• 2-3 ząbki czosnku
• sól
• pieprz
• bazylia
• oregano

DODATKOWO:
• 20-30 dag żółtego sera
• masło do wysmarowania formy (naczynia żaroodpornego)

WYKONANIE:

Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie przez 3-4 min. aby makaron troszkę zmiękł. Trzeba uważać, żeby płaty się nie posklejały. Wyjmujemy je na talerze. Rozkładamy płaty osobno, aby się nie posklejały.

Nadzienie mięsne:
do garnka wkładamy mięso. Dodajemy pokrojone na małe kawałeczki cebule. Dusimy na małym ogniu przez ok. 10 min. Robimy sos wg wskazówek na opakowaniu i dodajemy do mięsa. Wciskamy przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z gazu.

Sos beszamelowy:
do rondelka wkładamy masło i roztapiamy je na małym gazie. Na tłuszcz wsypujemy mąkę i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Wlewamy część mleka i energicznie mieszamy trzepaczką (lub mikserem). Gdy sos zacznie gęstnieć wlewamy kolejną część mleka i czynność powtarzamy. Dodajemy przyprawy do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Wtedy zdejmujemy go z ognia.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wykładamy kolejno: makaron, na to sos beszamelowy, nadzienie mięsne, posypujemy częścią sera żółtego. I znowu: makaron, sos beszamelowy itd. Na wierzchu powinien być ser żółty. Można posypać go oregano i bazylią. Pieczemy w temp. 180o przez ok. 20 min. Gdy ser na wierzchu zaczyna się przypiekać lasagne jest gotowa do jedzenia!

Polecam i życzę smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation