Kuchnia

mięsko

Klopsiki w mocno ziołowym sosie pomidorowym
NA KLOPSIKI:

400 g mięsa wołowego (zmielonego)
100 g boczku wędzonego (zmielonego)
50 g startego twardego, długodojrzewającego, sera (do wyboru: parmezan, mazuriano, grana padano, pecorino )
1 jajko
3 ząbki czosnku drobniutko posiekane
1 czubata łyżeczka suszonej bazylii
1 czubata łyżeczka suszonego oregano
sól i pieprz
oliwa do smażenia

NA SOS:

2 puszki pomidorów
3 ząbki czosnku drobno posiekane
1 duża cebula drobno posiekana
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka suszonej bazylii
trochę octu winnego
trochę brązowego cukru
sól i pieprz

WYKONANIE:

Wszystkie składniki klopsików (za wyjątkiem oliwy) dokładnie mieszamy w misce na jednolitą masę. Z masy lepimy klopsiki wielkości dużych orzechów włoskich.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy na niej klopsiki aby były zrumienione ze wszystkich stron. Klopsiki zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple.
Na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę do zeszklenia, następnie dodajemy czosnek, trochę oliwy i jeszcze chwilę podsmażamy mieszając.
Do garnka przekładamy pomidory z puszek i dodajemy zawartość patelni czyli cebulę z czosnkiem i resztą oliwy.
Dorzucamy pozostałe składniki sosu i gotujemy kilka minut bez przykrycia aby sos trochę odparował i zgęstniał.
Moje pomidory były bardzo smaczne, wręcz słodkie. Aby sos nabrał większego wyrazu doprawiłam go łyżką octu balsamicznego i 3 szczyptami brązowego cukru. Postąpcie w/g własnego smaku, być może będzie to nie potrzebne. Solimy także do smaku.
Następnie rozdrabniamy go blenderem, dodajemy klopsiki i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez około 15 minut aby smaki sosu i klopsików się połączyły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation