Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Śledź pod pierzynką - sałatka warstwowa
Składniki:
5 płatów śledziowych solonych,
3 cebule,
4 jajka,
3-4 średnie marchewki,
2 ziemniaki,
230 g majonezu
1 mały kubeczek jogurtu (można zwiększyć ilość majonezu kosztem jogurtu wtedy sałatka będzie bardziej słodka)
1/2 pęczka pietruszki
pieprz, sól

opcjonalnie:
2 buraczki czerwone pieczone lub gotowane
i/lub
2 ogórki kiszone

Śledzie należy odmoczyć przez ok. 2-3 godziny. Marchewki i ziemniaki w mundurkach ugotować w osolonej wodzie. Śledzie kroimy w kostkę i układamy w misce pierwszą warstwę. Na to kładziemy pokrojoną w kosteczkę cebulę posypujemy pieprzem. Mieszamy majonez z jogurtem i wylewamy połowę. Na tarce o grubych oczkach ścieramy marchewkę oraz ziemniaki i układamy odpowiednio dwie kolejne warstwy. Wylewamy resztę majonezu. Wierzch posypujemy jajkiem pokrojonym w drobną kosteczkę i dekorujemy pietruszką.

Komentarz:
Jajko- można oddzielić białka od żółtek i zetrzeć osobno na grubych oczkach białko a na to starte na drobniutkich oczkach żółtka.
Gdy chcemy dodać warstwę z buraczków i/lub ogórków, ścieramy je na tarce i umieszczamy warstwę pod jajkami smarując wierzch majonezem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation