Kuchnia

Impreza

PIZZERKI Z MIELONYM MIĘSEM NA OSTRO. |

Składniki (na 9 sztuk):
CIASTO:
- 250g (1,5 szklanki + 1łyżka) mąki pszennej + do podsypania
- 25g (pół kostki) świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 125ml letniej wody
- 3/4 łyżki oliwy z oliwek

NADZIENIE:
- ok. 250g mielonego mięsa
- 1 średniej wielkości cebula
- 4 łyżki ostrej pasty paprykowej (użyłam domowej)
- świeżo mielony pieprz
- sól
- płatki chilli
- zioła prowansalskie

DO POSMAROWANIA:
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka

WYKOŃCZENIE:
- ulubiony ser starty na tarce (może być gouda)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki


PRZYGOTOWANIE:
1. Do 125ml wody dodaj pokruszone drożdże, wymieszaj i odstaw na chwilę.
2. W tym czasie do miski wsyp mąkę, sól i wydrąż dołek.
3. Do dołka wlej zaczyn, wymieszaj i wyrób elastyczne ciasto (aż ciasto przestanie się kleić do rąk).
4. Na koniec wlej na dno miski oliwę i jeszcze chwilowo wyrabiaj.
5. Miskę z ciastem odstaw w ciepłe miejsce na około 30min (aż ciasto podwoi swoją objętość).
6. W tym czasie poszatkuj cebulę i wymieszaj razem z mięsem i pastą paprykową.
7. Dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i płatkami chilli.
8. Oddzielnie w małej miseczce rozmieszaj jajko z mlekiem.
9. Po 30 minutach uderz w ciasto pięścią aby je odpowietrzyć i chwilowo wyrabiaj.
10. Ciasto podziel na 9 mniejszych kawałków.
11. Na obsypanej mąką stolnicy rozwałkuj 9 placków.
12. Na środek każdego z nich nałóż farsz (ok 2 łyżeczki farszu na 1 placuszek) i zawiń ciasto na około 2cm, a następnie posmaruj ciasto mieszanką jajeczno-mleczną.
13. Sakiewki ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i piecz w nagrzanym do 250*C piekarniku przez 12-15minut (góra - dół).
14. Jeśli po 12 minutach pizzerki są już mocno przyrumienione zmniejsz temperaturę do 150*C.
15. Kilka minut przed zakończeniem pieczenia posyp pizzerki tartym serem.

** Podawaj gorące, udekorowane natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation