Kuchnia

KULINARIA

Szefowa w swojej kuchni. ;-): Pizza na miękkim cieście - krok po kroku

Na ciasto:
3 szklanki mąki (400g)
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka ciepłego mleka
25g drożdży
3 łyżki oleju

Na sos:
6 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego
4 czubate łyżeczki keczupu (u mnie pikantny)
3 ząbki czosnku
przyprawa do pizzy, bazylia, oregano, pieprz

Dodatki:
2 średniej wielkości cebule
około 200g szynki konserwowej
5-6 pieczarek
200g żółtego sera
kulka mozarelli

1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól, olej, mieszamy. W ciepłym mleku* rozpuszczamy drożdże dokładnie mieszając. Rozczyn wlewamy do miski, zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1h.
*mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące (by nie zabić drożdży)
2. Przygotowujemy sos: do miski wlewamy koncentrat i keczup. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, oregano, przyprawę do pizzy i pieprz*. Wszystko mieszamy.
*ilość ziół jak i czosnku jest dowolna i zależna od preferencji

3. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ser żółty, mozarellę i szynkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki lub ścieramy na tarce.*
*oczywiście mamy całkowitą dowolność jeśli chodzi o ilość i rodzaj składników :-)



4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy starając się utrzymać formę prostokąta i rozkładamy na blaszce. Smarujemy sosem pomidorowym. Kolejno układamy: cebulę, szynkę, pieczarki, ser żółty, mozarellę.

5. Pizzę pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation