Kuchnia

torty i ciasta

TORT PIERNIKOWY... z masą serową i wiśniami
...
Składniki:

Ciasto:

150 g masła lub margaryny
125 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
szczypta soli
3 jajka
180 g mąki
1 łyżka kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek mleka
2 łyżki przyprawy do piernika
Krem serowy:

500 g mascarpone
500 g kremowego serka typu Philadelphia
250 g śmietany kremówki (36%)
1 opakowanie śmietan-fix
120 g cukru pudru
1 słoik wiśni drążonych
Dodatkowo:

amaretto do nasączenia biszkoptów
2 łyżki kakao do dekoracji

Tort piernikowy, tort świąteczny, ciasto na święta

Wykonanie:

Ciasto:

Tłuszcz utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Kolejno dodawać jajka.
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Razem z mlekiem dodać do masy.
Tortownicę o średnicy około 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej masę. Piec ok. 50 minut w temp. 175oC.
Ciasto przestudzić, wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia na kratkę kuchenną.
Krem serowy:

Kremówkę ubić ze śmietan-fixem. Serek kremowy utrzeć z mascarpone i cukrem. Połączyć z ubitą kremówką.
Ciasto przekroić wzdłuż trzykrotnie, każdą część skropić amaretto.
Na spodnią część ciasto wyłożyć 1/3 masy serowej, ułożyć połowę wiśni, przykryć drugą częścią ciasta i postąpić tak samo.
Do pozostałej masy serowej dodać kakao, wymieszać.
Boki udekorować pokruszonym ciastem, na wierzchu ułożyć pozostałą masę serowę.
Wstawić na min. 3 godziny do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation