Kuchnia

...

Sakiewki z ciasta filo z łososiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami
Składniki (na 8 sakiewek):

8 arkuszy ciasta filo
200 g wędzonego łososia
200 g świeżego lub mrożonego szpinaku
ząbek czosnku
8 suszonych pomidorów
sok z cytryny
sól, pieprz
olej (można użyć tego z suszonych pomidorów)

Przygotowanie:

Na odrobinie oleju przesmażamy posiekany czosnek. Dodajemy szpinak, który smażymy do zwiędnięcia lub rozmrożenia i całkowitego odparowania wody. Przyprawiamy go solą i pieprzem. Plastry wędzonego łososia dzielimy na osiem, mniej więcej równych kawałków. Suszone pomidory przekrawamy na pół.
Arkusze filo przekrawamy na pół. Każdą połówkę składamy jeszcze raz na pół, smarujemy ją odrobiną oleju i na niej układamy drugą połówkę arkusza również złożoną na pół. Na środku układamy plaster łososia i skrapiamy go sokiem z cytryny. Na łososiu układamy szpinak oraz suszone pomidory i formujemy sakiewki. W ten sposób przygotowujemy osiem sakiewek. Każdą z nich smarujemy na górze odrobiną oleju, następnie układamy je na blasze, na natłuszczonym papierze do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200OC i pieczemy około 25 minut, do zrumienienia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation