Kuchnia

MomomŻarełko :)

Japońska przystawka z tofu z chrupiącą posypką.

Samo tofu dla przeciętnego Europejczyka jest kompletnie bez smaku, doskonale jednak absorbuje smaki innych składników. Najlepszym tego przykładem jest ta przystawka, z pyszną posypką i oblana smakowitym sosem – sprawi, że do tofu przekona się każdy. Ta wykwintna i oryginalna przystawka zrobi wrażenie na Twoich gościach.

składniki na 4 porcje:
◾600g miękkiego tofu (silken)
◾15g boczku
◾25g orzechów włoskich
◾30g szczypiorku
◾20g świeżego imbiru, zmielonego
◾2 łyżki posiekanej świeżej bazylii i mięty
◾1 łyżeczka uprażonego białego sezamu

sos:
◾50ml mirinu
◾100ml sosu sojowego
◾10cm kawałek konbu, wytartego ze słonego nalotu na wierzchu

przygotowanie:

Przygotuj sos: w małym garnuszku zagotuj mirin, zmniejsz ogień i gotuj kolejne 2-3 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj sos sojowy i konbu. Wstaw do lodówki do ostygnięcia.

Odsącz tofu z nadmiaru wody (obwiń kostki papierem kuchennym) i wstaw do lodówki na czas przygotowania posypki.

Potnij boczek na małe kostki (wielkości skwarek) i usmaż go na małej patelni aż uzyskasz chrupiące skwarki.

Posiekaj orzechy i szczypiorek i zmieszaj ze zmielonym imbirem.

Wyjmij tofu z lodówki, usuń papier, umieść na talerzu, na którym będzie podawany i posyp boczkiem, orzechami ze szczypiorkiem i imbirem, bazylią, mięta i sezamem.

Polewaj boki bloczków tofu sosem, staraj się nie polewać góry z posypką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation