Kuchnia

krolowa domowego ogniska...

Zakręcone bułeczki z nutellą

Składniki:

2,5 szkl. mąki pszennej
170 ml letniego mleka
1 jajko
2,5 łyżki cukru
duża szczypta soli
1 opakowanie suchych drożdży (7g)
2 łyżki roztopionego masła

ponadto:

nutella
1 rozmącone jajko

Sposób wykonania:

Jajko ubić z cukrem. Pozostałe składniki umieścić w misce, dodać ubite jajko i dokładnie wyrobić ciasto. Powinno być miękkie, elastyczne i odchodzić od ręki. Nie śpieszcie się. Ciasto drożdżowe lubi, jak poświęca mu się dużo uwagi ;)

Wyrobione ciasto przykryć ściereczką. Postawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (ok. 1,5 godziny).

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Wyłożyć na stolnicę i rozwałkować owalny placek. Połowę posmarować nutellą i przykryć nieposmarowaną częścią ciasta. Teraz powycinać ( najłatwiej radełkiem) paski ok. 2 cm szerokości. Każdy zwinąć kilka razy (patrz. zdj.) Ze zwiniętego paska formować okrągłą bułeczkę, zaczynając od środka, na zewnątrz. Koniec paska podłożyć pod spód bułeczki. Czynność powtórzyć z drugą częścią ciasta.

Przygotowane bułeczki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu do napuszenia (ok. 30 minut). Przed włożeniem do piekarnika, bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem.

Piekarnik nagrzać do 175 C. Piec bułeczki ok. 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation