Wnętrza

dom

Sernik żurawinowy z białą czekoladą

Składniki

spód :
* 120 g ciastek digestive [ użyłam Krakusków zbożowych ]
* 50 g masła
masa serowa :
* 60 ml śmietanki kremówki
* 130 g białej czekolady
* 375 g kremowego lub 3-krotnie mielonego twarogu
* 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy [ u mnie ekstrakt z wanilii ]
* 110 g cukru pudru
* 1 jajko
* 150-200 g mrożonych żurawin
polewa :
* 70 g białej czekolady
* 2 łyżki śmietany kremówki


Sposób przygotowania

1. Przygotować spód : ciastka pokruszyć wałkiem lub blenderem. Dodać roztopione masło, wymieszać. Tortownicę o średnicy 20-22 cm wyłożyć folią. Na dno wsypać masę ciasteczkową , wyrównać. Wstawić do lodówki na 30 minut.

2. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z kremówką. Dokładnie wymieszać - masa powinna być jednolita. Ostudzić.

3. W misce ubić na gładką masę ser, wanilię/skórkę pomarańczową, cukier i jajko. Wmieszać do masy ostudzoną czekoladę. Wyłożyć na schłodzony spód. Na górę wysypać zamrożone żurawiny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec przez ok.1 godzinę.

4. Upieczony sernik po ostudzeniu polać polewą z białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej [ jeżeli masa jest zbyt gęsta, można dodać 2 łyżki śmietanki kremówki ].Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation