Kuchnia

Przepisy i wszystko co z jedzeniem związane

Domowe Wypieki » Paszteciki z kurczakiem i warzywami

Składniki

Ciasto kruche:

- 200g mąki pszennej
- 200g mąki razowej
- 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
- 150g masła
- 100ml zimnej wody
- 1 łyżka suszonych ziół (oregano, zioła prowansalskie itp.)

Nadzienie:

- 150g piersi z kurczaka
- kawałek pora (ok. 15 cm)
- 100g kukurydzy
- 1 cebula
- 1 średnia marchewka
- przyprawy według uznania

Przepis
Przesiać mąkę z solą. Dodać zioła, pieprz, posiekane masło i rozetrzeć z mąką na kruszonkę. Dolać wodę. Zagnieć ciasto w kulę, owinąć folią spożywczą i schładzać w lodówce przez 30 minut.
Przygotować nadzienie. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na patelni na 2 łyżkach oliwy. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i startą marchewkę. Podlać wodą i dusić 10 – 15 minut. Na końcu dodać pokrojony por i kukurydzę.
Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wykleić nim foremki na muffiny, napełnić farszem i przykryć krążkiem ciasta. Rozbełtanym jajkiem posmarować paszteciki. Piec 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation