Kuchnia

Dania obiadowe

makaron z dyni z mielona jagnięciną w sosie ze świeżych pomidorów z ziołami + Sałatka z kiszonych ogórków z cebulą i chilli

Dynia- 1/2 szt
Smalec gęsi lub zwykły, masło klarowane lub olej kokosowy-1 łyżka
Jagnięcina mielona-250 g
Świeże pomidory-5 szt
Chilli-1 szt
Cebula, czosnek
Rozmaryn, tymianek, sol morska, pieprz
Ogórek kiszony domowy-5 szt
Chilli-1/2 szt
Cebula
Olej z wiesiołka

Na patelnie wrzucam smalec gęsi, kiedy będzie już rozgrzany wrzucam pokrojona cebulkę, dusze kilka minut tak aby się nie przypaliła, najlepiej z odrobina wody, dorzucam czosnek oraz chilii oraz mielone mięso z jagnięciny, dusze do miękkości od czasu do czasu podlewając wodą. W tym czasie obieram pomidory ze skorki miksuje w blenderze i przelewam do garna gotuje około 10 min. Pomidory dolewam do jagnięciny i dusze tak kolejne kilka minut, dodaje tymianek, rozmaryn, sol i pieprz. Dynie myje obieram ze skorki. Do zrobienia makaronu będzie nam potrzebna obieraczka do warzyw. Przy pomocy obieraczki do warzyw kroimy dynie w cieniutkie plasterki, które wrzucamy na rozgrzana patelnie z masełkiem czosnkiem i cebulka i dusimy kilka minut do miękkości. Gotową dynie łączymy z sosem. Ogórki kroimy na plasterki, dodaje pokrojona cebule, chilli oraz 1 łyżkę oleju z wiesiołka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation