Święta i uroczystości

Boże Narodzenie

ARABESKA II: Sałatka z tuńczykiem na krakersach
Składniki:
- 18 sztuk krakersów
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 3 ugotowane na twardo jajka
- 50 g żółtego sera
- 5-6 łyżek majonezu
- sól i pieprz
- szczypiorek do posypania




Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać 3 łyżki majonezu, wymieszać.

Jajka obrać ze skorupek. Białka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać 2 łyżki majonezu, posolić i wymieszać.

Żółtka także zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odłożyć do posypania na wierzch.

Tuńczyka odcedzić, rozdrobnić widelcem, dodać trochę majonezu, posypać pieprzem i wymieszać.
Szczypiorek drobno pokroić.

Na dużym talerzu lub tacce ułożyć obok siebie w kształt kwadratu 6 krakersów. Na to wyłożyć masę serową, wyrównać. Przykryć następną warstwą krakersów, wyłożyć masę rybną. Przykryć jeszcze jedną warstwą krakersów, wyłożyć warstwę pasty z białek, wyrównać. Przykryć warstwą z rozkruszonych żółtek. Wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem.

Wstawić na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na noc do lodówki.

Uwagi:
Tuńczyka można doprawić według własnego smaku, np. dodając trochę keczupu, musztardy, czy mielonej papryki.
Soli należy używać z umiarem, ponieważ krakersy są słone i całość może wypaść zbyt słona.
- See more at: http://arabeskadodatkowa.blogspot.com/2015/06/saatka-z-tunczykiem-na-krakersach.html#sthash.Wd0qnneH.dpuf
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation