Kuchnia

MIĘSA

Maminek kulinarny: Schab pieczony z karkówką


Pięknie wygląda na stole, dobrze smakuje a przygotowanie jest proste.

Składniki:
-1,5 kg schabu bez kości
-0,5 kg karkówki
-3 ząbki czosnku
-sól, pieprz, przyprawa do mięs
-żelatyna
-olej



Karkówkę kroimy w dość grube plastry i rozbijamy dłonią.
Posypujemy przyprawą do mięs i drobno pokrojonym czosnkiem.



Schab w zależności od jego szerokości nacinamy wzdłuż, pozostawiając
ok. 1 cm podstawę.
Nacięć może być nawet 5.

Posypujemy solą i pieprzem, składamy i odwracamy na 30 minut.



Każde nacięcie schabu posypujemy solidnie żelatyną.
W nacięcia układamy paski karkówki.





Składamy wszystko, aby powstał "rulon" i dokładnie obwiązujemy mocną nicią.
Wkładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy olejem i przykrywamy.



Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 60 minut.
Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy 30 minut.
Wyłączamy temperaturę pozostawiając termoobieg, przykrywamy pokrywą
i pozostawiamy na kolejne 30 minut.



Pieczeń gotowa



Studzimy, zdejmujemy nici i...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation